Antioksidanti. Kas tie ir un kāpēc tie ir tik svarīgi?
Mūsdienās, runājot par veselīgas ēšanas paradumiem, arvien biežāk tiek lietots termins "antioksidanti". Tomēr ļoti maz cilvēku zina, kas tie ir un kādu ietekmi tie atstāj uz mūsu veselību.
Šajā rakstā - sīkāk par antioksidantiem, to lomu organismā un pārtikas produktiem, kas jāiekļauj savā ikdienas uzturā, lai iegūtu pietiekamu daudzumu šo komponentu.
Lielisks veids, kā iegūt pietiekamu daudzumu organismam nepieciešamo vielu, ir dažādi uztura bagātinātāji. Jūsu uzmanībai - mūsu BCAA aminoskābju klāsts.
Pirmkārt, kas ir antioksidanti?
Antioksidanti ir molekulas, kas palīdz palēnināt vai novērst šūnu bojājumus, ko izraisa organisma oksidācijas process. Šis process notiek, kad šūnas ražo blakusproduktus – brīvos radikāļus.
Pēdējie savienojumi var bojāt šūnas, izraisīt dažādas slimības un veicināt novecošanās procesus organismā. Antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus, tādējādi aizsargājot šūnas. Galvenie antioksidantu avoti ir dažādi augļi, dārzeņi, rieksti un graudi.
Antioksidantu loma organismā un to nozīme
Antioksidantiem ir ārkārtīgi svarīga loma mūsu organismā, palīdzot uzturēt vispārējo ķermeņa veselību.
To galvenās priekšrocības būtu:
Šūnu aizsardzība no brīvajiem radikāļiem: antioksidanti aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas veidojas normālu vielmaiņas procesu laikā un var bojāt šūnas, palielināt hronisku slimību risku, kā arī veicināt novecošanās procesus.
Iekaisuma mazināšana un imūnsistēmas stiprināšana: tie neitralizē brīvos radikāļus, tādējādi mazinot to kaitīgo ietekmi, kas palīdz samazināt iekaisuma risku un stiprina imūnsistēmu.
Hronisku veselības problēmu novēršana: antioksidanti palīdz novērst daudzas hroniskas veselības problēmas, piemēram, sirds slimības, vēzi, diabētu.
Ādas veselības un atmiņas uzlabošana: Tiem ir arī pozitīva ietekme uz ādas veselību un uzlabojas atmiņa un koncentrēšanās spējas.
Ar antioksidantiem bagātas diētas vispārējā nozīme
Cīņa pret oksidatīvo stresu: antioksidanti palīdz cīnīties pret oksidatīvo stresu, kas ir viens no galvenajiem novecošanās procesa un hronisku slimību cēloņiem.
Vispārējās veselības uzlabošana: Ar antioksidantiem bagāts uzturs palīdz stiprināt organisma aizsargspējas un ir ieteicams kā veids, kā uzlabot vispārējo veselību.
Pārtikas produkti ir bagāti ar antioksidantiem
Pārtikas produktu apraksts Galvenie antioksidantu ieguvumi veselībai
Ogas Visas ogas, īpaši mellenes, avenes, upenes un godži ogas Antocianīni Ogas ir bagātas ar antioksidantiem, kas palīdz mazināt iekaisumu, uzlabo sirds veselību un stiprina imūnsistēmu.
Zaļie dārzeņi Spināti, brokoļi, kāposti utt. C vitamīns, E vitamīns, Selēns Zaļie dārzeņi ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas uzlabo ādas stāvokli un vispārējo veselību.
Rieksti un sēklas Valrieksti, linu sēklas, čia sēklas, saulespuķu sēklas E vitamīns Rieksti un sēklas ir lielisks E vitamīna avots organismam, kas palīdz uzturēt šūnu un sirds veselību.
Kakao un tumšās šokolādes flavonoīdi kakao sastāvā un tumšās šokolādes flavonoīdi Kakao un tumšā šokolāde arī veicina sirds veselību, mazina iekaisumu un pozitīvi ietekmē garastāvokli.
Zaļā tēja Visi zaļās tējas veidi Katehīni Zaļajā tējā esošie katehīni stiprina sirdi un pat samazina vēža risku, liecina daži pētījumi.
Garšvielas un garšaugi Kurkuma, oregano, baziliks Dažādi antioksidanti Garšvielas un garšaugi ne tikai piešķir ēdieniem garšu, bet arī piemīt antioksidanta īpašības, kas palīdz organismam.
Augļi Citrusaugļi, āboli, bumbieri, kivi C vitamīns, A vitamīns Augļi ir lielisks vitamīnu avots, kas stiprina imūnsistēmu un pozitīvi ietekmē ādas stāvokli.
Kviešu kultūras Kvieši, prosa, kvinoja Selēns, E vitamīns
Kvieši ir lielisks selēna un E vitamīna avots, kas ir noderīgi ķermeņa aizsardzībai pret brīvajiem radikāļiem.
Iekļaujot šos pārtikas produktus savā uzturā, jūs varat nodrošināt, ka jūsu ķermenis saņem nepieciešamo antioksidantu daudzumu, kas nepieciešams veselīgam dzīvesveidam.
Antioksidantu piedevas. Vai tie ir nepieciešami?
Jautājums par antioksidantu piedevu lietošanu ir sarežģīts un joprojām karsti apspriests veselības aprūpes speciālistu vidū. Lai gan antioksidantu piedevas ir plaši pieejamas un populāras cilvēku vidū, lielākā daļa ekspertu piekrīt, ka labākais veids, kā iegūt nepieciešamos antioksidantus, ir sabalansēts uzturs.
Pirmkārt, ir svarīgi uzsvērt, ka antioksidanti, kas iegūti no dabīgiem pārtikas avotiem, ir efektīvāki, jo uzsūcas kopā ar citām uzturvielām, šķiedrvielām un mikroelementiem, kas darbojas sinerģiski. Tas nozīmē, ka pārtikas produktos esošie antioksidanti organismā tiks daudz labāk uzsūkti un izmantotiorganisms.
Tomēr ir gadījumi, kad antioksidantu piedevas var būt noderīgas. Tie var būt laba izvēle cilvēkiem ar noteiktiem uztura ierobežojumiem vai veselības traucējumiem, kas apgrūtina pietiekamu antioksidantu uzņemšanu no pārtikas. Piemēram, personām ar gremošanas traucējumiem vai ļoti ierobežotu uztura dažādību, uztura bagātinātāji var palīdzēt kompensēt antioksidantu trūkumus.
Tiesa, lietojot antioksidantu piedevas, ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību iespējamām blakusparādībām un mijiedarbībai ar citiem lietotajiem preparātiem vai zālēm. Pārmērīga dažu antioksidantu, piemēram, E vitamīna vai beta karotīna, lietošana var nopietni negatīvi ietekmēt veselību, īpaši, ja to lieto lielākās devās, nekā ieteikts.
Galu galā vissvarīgākais ir sabalansēts un daudzveidīgs uzturs. Lai gan piedevas var palīdzēt noteiktos apstākļos, tiem nevajadzētu būt primārajam antioksidantu avotam. Labākais risinājums ir konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu, kurš var jums ieteikt, vai uztura bagātinātāji ir nepieciešami jūsu konkrētajā gadījumā un kādās devās tos lietot.
Nobeigumā
Antioksidantiem ir svarīga loma mūsu organismā, palīdzot saglabāt veselību un nodrošināt aizsardzību pret hroniskām slimībām. Dažādu ar antioksidantiem bagātu pārtikas produktu iekļaušana uzturā var ievērojami uzlabot mūsu vispārējo veselību.